Oorzaken acute darmontsteking

Acute darmontsteking, acute enteritis of acute colitis is respectievelijk een acute ontsteking aan de dunne- of dikke darm. Bij een gastro-enteritis is tevens de maag aangedaan. Hoe erg de ontsteking is en wat de symptomen ervan zijn, hangt af van de oorzaak achter de acute darmontsteking. In de meeste gevallen is er sprake van een buikgriep veroorzaakt door een virus of een bacterie door besmetting. De oorzaak achter een acute darmontsteking kan ook voedselvergiftiging zijn waarbij het genuttigde voedsel besmet is geraakt met de e-coli bacterie, salmonella- of de stafylokokken bacterie.

Symptomen

Een acute darmontsteking wordt gekenmerkt door plotseling intredende misselijkheid, diarree, braken en winderigheid. Daarnaast kan, maar dit hoeft niet, verhoging en koorts optreden. In dit geval moet men bedacht zijn om voldoende vocht in te nemen om uitdroging te voorkomen.

Jonge kinderen zijn gevoelig voor ontstekingen aan het maag-darmkanaal, zij hebben tevens een minder goede weerstand dan volwassenen. Erg belangrijk bij kinderen met een darmontsteking, is om de vocht inname goed in de gaten te houden. Kinderen zijn extra gevoelig voor uitdroging als zij diarree hebben en geen voeding/drinken kunnen bijhouden.

Alarmsignalen

Ongeacht de leeftijd waarop de darmontsteking zich manifesteert zijn er enkele symptomen die reden kunnen zijn om contact op te nemen met de huisarts. Deze symptomen zijn:

  • aanhoudende diarree (> 48 uur)
  • bloed bij de ontlasting
  • aanhoudende misselijkheid en daarbij braken (> 48 uur)
  • hoge koorts (39 graden Celsius)
  • abnormale pijnklachten

Infectie voorkomen

Ook op het gebied van darminfecties geldt het motto; voorkomen is beter dan genezen. Belangrijk is hierbij om besmetting te voorkomen. Handhygiƫne is daarbij het belangrijkst. Dit is van belang tijdens het bereiden en eten van voedsel maar uiteraard ook bij contact met mensen die zich ziek voelen of symptomen hebben van een darminfectie.