Allergisch voor melk en andere zuivelproducten

Lactose is een melksuiker dat in veel zuivelproducten voor komt. Voor de verwerking van lactose is het enzym lactase nodig, indien het lichaam niet genoeg lactase aanmaakt komt de lactose onverwerkt in de dikke-darm. In de dikke-darm gaat het gisten en veroorzaakt het klachten. Deze klachten worden lactose-intolerantie genoemd.

Feitelijk is er dus geen allergie voor melkproducten maar ontstaan de klachten door een tekort aan lactase. Dit enzym wordt in de dunne-darm aangemaakt naar gelang hier behoefte aan is, bijvoorbeeld bij een zuivelrijke maaltijd. Mensen met een lactose-intolerantie maken niet genoeg van dit lactase-enzym aan waardoor de lactose niet wordt omgezet. Er zijn mensen die met een lactose-intolerantie zijn geboren en hadden als baby al veel last van de melk. Vaak wordt dit pas te laat ontdekt en was dit de reden van het overmatig huilen van de baby door toedoen van buikkrampen na de melkinname. Er zijn echter ook mensen die op een latere leeftijd een overgevoeligheid ontwikkelen voor zuivel en melkproducten, let op het is dan feitelijk nog steeds geen allergie! Tevens kan er een lactose-intolerantie ontstaan door een minder goed functionerende dunne-darm door chronische darminfecties of bestraling.

De symptomen van lactose-intolerantie zijn het ergst na een genuttigde maaltijd waarin veel zuivel zat. Deze symptomen zullen zijn; diarree, buikpijn, opgeblazen gevoel en winderigheid.

Welke voedingsmiddelen moet ik mijden?

Een veelgemaakte vergissing is dat heel het zuivel van de menu wordt geschrapt, dit is niet nodig! Niet in elk zuivelproduct zit namelijk (veel) lactose, zo kun je bijvoorbeeld prima Nederlandse kaas, gewone yoghurt, karnemelk en kwark eten, zonder dat je daar klachten van zult ondervinden.

Anderzijds zitten er ook in niet-zuivelproducten lactose zoals bijvoorbeeld; chocola, koek, snoep, sausjes. Let goed op verpakking of er veel lactose in het product zit en probeer deze te mijden.

Pas je voedingspatroon aan en let erop dat je niet te veel zuivelproducten op een dag eet. Daarnaast zijn er in iedere apotheek medicijnen beschikbaar met daarin lactase verwerkt. Deze kun je zonder recept ophalen. Dit zal de darmen helpen om de lactose om te zetten.

Lees meer informatie over het prikkelbare darm syndroom: