Behandeling acute darmontsteking

Behandeling acute (maag-) darm ontsteking? Een ‘simpele’ maag-darm infectie door bijvoorbeeld een voedselvergiftiging gaat meestal vanzelf over en behoeft geen extra behandeling. Het afweersysteem van het lichaam kan de binnengedrongen bacterie zonder hulp vernietigen. Hier gaat meestal een aantal dagen algehele malaise (‘ziek zijn’) aan vooraf. Belangrijk in de periode van ziek zijn is het voldoende nuttigen van water en andere vloeistoffen om uitdroging (dehydratie) te voorkomen. Pijnstillers tegen buikpijn/krampen kunnen worden ingenomen maar hebben niet de voorkeur. Diarreeremmers kunnen worden ingenomen om de frequentie van de diarree-aanvallen te reduceren.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als er na 48 uur geen tekenen zijn van lichamelijk herstel of de klachten worden juist erger is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

  • Hoge koorts (>40 graden Celsius)
  • Ijlen, verwardheid, koude rillingen
  • Constante pijn in de buikstreek
  • Bloed bij de ontlasting

Zeer ernstige darmontsteking

In zeer uitzonderlijke gevallen blijft de darmontsteking na 48 uur bestaan met hoge koorts en symptomen van uitdroging. In dat geval is een ziekenhuisopname geïndiceerd en zal er via een infuus vocht en antibiotica worden toegediend. Mocht het probleem persisteren en zijn er signalen van verslechtering van de toestand, dan kan er worden gekozen tot chirurgische verwijdering van het ontstoken gedeelte van de darm. Soms is het gevolg hiervan dat een tijdelijke stoma wordt geplaatst

Zeldzaam, maar gevaarlijk

Een darmontsteking als gevolg van (chronisch) zuurstofgebrek van de darmen is een zeldzame maar zeer gevaarlijke aandoening. Als de bloedtoevoer naar de darmen, door bijvoorbeeld atherosclerose, deels afgesloten wordt kan dit irritatie en ontsteking aan de darmen geven. Daarnaast kunnen gedeeltes van de darm afsterven (darminfarct) hetgeen de darmen nog infectiegevoeliger maakt. Signalen zijn bloed bij de ontlasting, zeer pijnlijke buik variërend per uur en hoge koorts.