Behandeling blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking behandeling? Een blindedarmontsteking is een bacteriële infectie aan het wormvormig aanhangsel van de darm. Deze infectie geeft klachten in de onderbuik (rechtsonder met uitstraling), koorts en algehele malaise. Soms wordt er gekeken of de infectie met antibiotica behandeld kan worden. Hierbij gaat het meestal om krachtige antibiotica via een infuus, hiervoor is wel opname in het ziekenhuis vereist.

Appendectomie – operatie

Bij een acute blindedarmontsteking is een behandeling met antibiotica niet zinvol. Er is geen tijd meer om te wachten en de blindedarm (het wormvormig aanhangsel ervan) zal verwijderd moeten worden, dit wordt appendectomie genoemd. Een appendectomie gebeurt middels een operatie onder algehele narcose. Wat scheelt, is dat de ingreep tegenwoordig veelal laparoscopisch wordt gedaan. Laparoscopie is een vorm van minimaal invasieve chirurgie waarbij met slechts geringe incisie(s) van maximaal 6 cm. geopereerd kan worden. Dit wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. Via 1 incisie kan er een buis met camera worden ingebracht voor inspectie van de darmen. Via een tweede incisie kan een buis worden ingebracht met daarop chirurgisch materiaal om het stuk darm te kunnen verwijderen.

Herstel na een blindedarmoperatie

Na een laparoscopische ingreep aan de blindedarm gaat het lichamelijk herstel meestal vrij vlot. Er mag vrij vlot worden gegeten en als er een keer ontlasting is geweest mag de patiënt het ziekenhuis verlaten. Postoperatieve antibiotica wordt meestal nog enkele dagen meegegeven voor thuis.

Complicaties van een appendectomie

De behandeling van een blindedarmontsteking kan complicaties geven, welke gelden bij iedere operatie. Hierbij kan worden gedacht aan een nabloeding, wondinfectie of trombose. Een trombose wordt voorkomen met laag-moleculaire antistollingsmedicatie. Standaard wordt antibiotica gegeven ter voorkoming van het ontstaan van postoperatieve infecties. De darmen moeten na de ingreep op gang komen, soms moeten die worden gestimuleerd middels klysma’s.