Bloed in de ontlasting

Bloed in de ontlasting? Bloed in de ontlasting is geen aandoening maar een symptoom van een bepaald probleem. Hoewel bloed in de ontlasting veelal het gevolg is van aambeien (en dus niets om je zorgen om te maken), kan het verstandig zijn om langs de huisarts te gaan. Het betreft meestal kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting of aan het wc-papier. Soms vermengt het bloed met het water waardoor het meer lijkt.

Onschuldig

Als het bloed op de ontlasting ligt of alleen aan het wc-papier zit, is er vaak vrij weinig om ongerust over te zijn. In dit geval gaat het om vers bloed (tevens te herkennen aan de felrode kleur). Vers bloed is 9/10 keer het gevolg van aambeien of een fistel.

Zwarte ontlasting met bloed

Indien de ontlasting zwart van kleur (stopverf) is, en erg ruikt naar wat lijkt op ijzer, en er bovendien bloed (of bloedstolsels) zichtbaar is, dan is het verstandig om z.s.m. een afspraak te maken met de huisarts voor extra onderzoek. De ontlasting kan soms op advies van de huisarts worden opgevangen en opgestuurd worden voor laboratoriumonderzoek.

Oorzaken van bloed bij de ontlasting

Er zijn verschillende oorzaken van bloed dat in de ontlasting komt, ze zijn gerankschikt naar ernst en incidentie (hoe vaak het voor komt):

  • Aambeien
  • Fistel / anusfissuur
  • Ontsteking darmen en/of maag
  • Maagbloeding (wees hier bedacht op indien je bloedverdunners of ontstekingsremmers slikt (NSAID’s)
  • Darmpoliepen
  • Darmkanker

Diagnostiek

De diagnostiek van bloed in de ontlasting zal in het beginsel bestaan uit inspectie van de anus en het uiteinde van de endeldarm. Alhier wordt gekeken naar oorzaken van het bloed, bijvoorbeeld kleine scheurtjes, blaasjes, fistels, ontsteking of aambeien. Mocht hier niets vreemds worden ontdekt en er is sprake van bloed in de ontlasting, dan kan een colonscopie worden afgesproken. Er zal dan met een slang met een camera als uiteinde in de darmen worden gekeken naar poliepen, ontstekingen en kwaadaardige processen (tumoren).