Coeliakie, een ernstige gluten intolerantie

Coeliakie is een ernstige intolerantie van gluten. Gluten zijn natuurlijke eiwitten die in ontzettend veel producten voorkomen. Zo zit het in tarwe, rogge, gerst, spelt, brood, crackers, pizza, pasta, chips en nog veel meer. Patiënten met coeliakie zijn overgevoelig/allergisch voor deze gluten. Als patiënten met coeliakie in aanraking komen met gluten dan ontstaan er klachten.

Deze klachten zijn het gevolg van (kleine) ontstekingen in de (dunne)-darmwand ten gevolge van de glutenintolerantie. Als deze ontstekingsreacties vaak aanwezig zijn dan kan de darmwand dusdanig beschadigen en verlittekenen dat er minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen, hierdoor kan er een ondervoeding ontstaan.

Ziekteverschijnselen bij coeliakie

De verschijnselen bij coeliakie zijn wisselend per patiënt. De ene persoon krijgt last van diarree en valt af, de andere krijgt juist obstipatie (opstopping) en komt aan in gewicht. Het is belangrijk dat coeliakie op tijd wordt geconstateerd zodat er tijdig een aangepast dieet kan worden opgesteld. Hoe korter het contact met glutenrijke producten, de kleiner de kans op permanente beschadiging van de darmwand.

Andere symptomen van coeliakie zijn buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Coeliakie komt vaak in combinatie met lactose intolerantie.

Er is geen behandeling voor coeliakie, het enige en dringende advies is om er een strik glutenvrij dieet op na te leven om de klachten te voorkomen. Nogmaals, langdurige darmklachten bij coeliakie geeft op de langere termijn permanente beschadiging aan de darmwand.

Coeliakie wordt gediagnosticeerd door eerst alle andere darmziektes uit te sluiten zoals bijvoorbeeld colitis ulcerosa en de Ziekte van Crohn. Zodra dat is gebeurd wordt een patiënt 6 maanden op een glutenvrij dieet gezet, na die periode mag de persoon weer een normaal dieet aanhouden. Mocht in de eerste periode de klachten verdwijnen en weer terugkomen in de tweede periode (dus bij het normale dieet) acht men het voldoende bewezen dat er sprake is van gluten-intolerantie en overgevoeligheid. Eventueel kan er in het bloed antistoffen worden bepaald ten tijde van het normale dieet om te kijken of het lichaam reageert op deze gluten.

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem te heftig reageert op de gluten. Deze overmatige reactie levert een ontstekingsreactie op in de darmwand.

Meer hulp bij coeliakie

Lees ook eens de volgende brochures door: