Prikkelbare darmen

IBS – Irritated Bowel Syndroom

Het prikkelbare darmsyndroom

Het irritated bowel syndrom, in het Nederlands prikkelbare darm syndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis in Nederland. Vroeger werd het ook wel de spastische darm genoemd. De klachten bij het prikkelbare darm syndroom zijn per patiënt verschillend, de één heeft er meer last van dan de ander. Ook hoeft niet elk symptoom aanwezig te zijn. Als er geen functionele en directe oorzaak kan gevonden worden voor de diverse darmklachten die bij een patiënt aanwezig zijn, wordt de diagnose IBS – prikkelbare darmsyndroom gesteld. Uiteraard moet worden uitgesloten dat het gaat om een voedselallergie zoals bijvoorbeeld coeliakie.

De meest gehoorde klachten bij mensen met het prikkelbare-darm syndroom zijn:

  • Buikpijn
  • Darmkrampen
  • Opgeblazen gevoel
  • Obstipatie of juist diarree
  • Slijm bij de ontlasting
  • Bloed bij de ontlasting

Uiteraard heeft elk mens wel eens bovenstaande klachten bijvoorbeeld na een vetrijke maaltijd, maar bij mensen met het prikkelbare-darm-syndroom zijn de symptomen vaak aanwezig en chronisch.

Gevoelige darmen bij het prikkelbare darm syndroom

Mensen met het IBS moeten erg letten op hun voedingspatroon. Zij zijn over het algemeen gevoeliger voor vetrijke voeding, vezelarme voeding of voeding dat nét aan binnen de houdbaarheidsdatum zit. Hun darmen reageren heftiger op deze voeding en zij zullen eerder klachten ervaren. Ook ten tijde van stress, slechte nachtrust en weinig beweging zullen hun darmen eerder bovenstaande symptomen laten zien dan bij andere mensen. Het IBS is vaak een op erfelijkheid gebaseerd syndroom maar kan ook andere oorzaken hebben. Veel mensen met het IBS hebben ook een bepaalde mate van lactose-intolerantie.

Behandeling van het prikkelbare-darm-syndroom (IBS)

Er is geen genezing mogelijk van het prikkelbare darmsyndroom, mensen zullen met de chronisch terugkerende buikklachten moeten leven. Gelukkig is er dankzij aanpassing van de levensstijl wel vermindering van de ernst en frequentie van de klachten mogelijk. Door gezond te leven in de zin van; minder stress, meer beweging, minder vet en meer vezelrijke voeding nuttigen kunnen de klachten van IBS binnen de toom worden gehouden.

Abnormale ontlasting bij het IBS

Normale ontlasting heeft een bruine kleur, is aaneengesloten en is redelijk consistent. Elke andere vorm van ontlasting is feitelijk abnormaal/afwijkend. Bijvoorbeeld slijm bij de ontlasting, bloed bij de ontlasting, dunne ontlasting of juist keiharde ontlasting. De ontlasting kan veel zeggen over de werking van de darmen en tevens over het voedingspatroon. Bij IBS is de ontlasting vaak afwijkend, er is sprake van keiharde ontlasting gepaard gaande met obstipatie of juiste dunne ontlasting met slijm.