Maag-darmontsteking

Een acute maag-darmontsteking kan door veel factoren veroorzaakt worden. Zo kan het ontstaan door een voedselvergiftiging of door (langdurig) alcohol gebruik. Vooral jonge kinderen en ouderen zijn kwetsbaar, een infectie aan het maag-darm kanaal kan voor hen extra gevaarlijk zijn omdat zij een verminderd immuunsysteem hebben. De infectie zal bij deze doelgroep doorgaans langer duren en er is een verhoogde kans op uitdroging door koorts, excessief braken en diarree.

Wat zijn de symptomen van een maag-darminfectie

De symptomen van een maag-darmontsteking zijn als volgt:

  • koorts
  • braken
  • diarree
  • slijm in de ontlasting
  • geen eetlust
  • algehele malaise
  • ernstige misselijkheid
  • buikpijn

Bij ernstige diarree en braken moet men bedacht zijn op uitdroging. Signalen van een naderende uitdroging zijn; zeer droge huid, ernstige dorst, duizeligheid, flauwvallen en verwardheid. Om dit te voorkomen tijdens een maag-darminfectie moet de gehele dag kleine slokjes water genuttigd worden.

Waardoor wordt deze infectie veroorzaakt?

Er moet een scheiding gemaakt worden tussen de acute en chronische maagdarmontsteking. Bij de chronische maag-darmontsteking zijn er op chronische basis klachten aan het maag-darm kanaal. Er is dan vaak sprake van de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Lees hier meer over de chronische darmontsteking. Een acute maag-darmontsteking is vaak het gevolg van een bacteriƫle besmetting ten gevolge van een voedselvergiftiging. Er is dan besmet voedsel in het lichaam geraakt en de bacteriƫn hebben een infectie veroorzaakt. Echter kan een maag-darmontsteking ook worden veroorzaakt door een virus. Besmetting met het virus kan middels voedsel maar ook door contact met een besmet persoon.

Uitzieken is de behandeling

Voor gezonde volwassenen bestaat de behandeling van een maag-darmontsteking uit rust en het nemen van water. Er zijn middelen om de symptomen te bestrijden. Paracetamol kan rectaal worden ingebracht en is een goede bestrijding tegen koorts. Daarnaast is er Immodium tegen diarree en Primperan tegen de misselijkheid/braken. Echter moet deze medicatie met terughoudendheid worden ingenomen. Paracetamol kan echter geen kwaad mits er geen contra-indicatie is zoals bijvoorbeeld nier-/leverfalen). De beste behandeling is nog altijd om het lichaam de infectie zelf te laten bestrijden. Meestal is de infectie dan binnen enkele dagen onder controle en verdwijnen de symptomen vanzelf. Zoals gezegd moeten de kwetsbaren (jonge kinderen en ouderen) worden behoed tegen uitdroging. Het is dan verstandig om bij langdurige ziekte (langer dan 48 uur) even contact op te nemen met de huisarts voor extra informatie.