Ontsteking aan dunne darm enteritis

Enteritis is een ontsteking aan de dunne- of twaalfvingerige darm. Anders dan de colitis waarbij de dikke-darm is geïnfecteerd (itis = ontsteking, colon = dikke-darm), is er bij enteritis sprake van een ontsteking aan de dunne-darm of twaalfvingerige darm. De enteritis wordt gekenmerkt door buikpijn, buikkrampen, opgeblazen gevoel en diarree. Als de ontsteking ook in de maag zit wordt er gesproken over een gastro-enteritis. Deze ontsteking gaat gepaard met misselijkheid en braken.

Oorzaken van een enteritis

Een enteritis kan door verschillende dingen veroorzaakt worden:

  • Door een bacterie bijvoorbeeld Clostridium, Salmonella
  • Door een virus bijvoorbeeld: Norovirus, Rotavirus
  • Door parasieten als: Amoebedysenterie

Een enteritis kan ook onderdeel zijn van een chronische darminfectie zoals bijvoorbeeld de Ziekte van Crohn.

Enteritis kan besmettelijk zijn!

Let op, de meeste vormen van enteritis en gastro-enteritis zijn besmettelijk. Vooral de virale varianten zijn besmettelijk. Het virus wordt via de ontlasting en slechte handhygiëne overgedragen van de ene persoon op de ander. Een bekende en veelvoorkomende variant is het rotavirus, deze heeft een incubatietijd van 1-3 dagen en komt voornamelijk voor bij jonge kinderen. De ouders die veel direct contact hebben met het contact zijn uiteraard het vatbaarst om besmet te raken.

Het norovirus is een andere virale variant van de gastro-enteritis en is via lichaamssappen te verspreiden (dus ook via aërogene waterdruppels in bijvoorbeeld een niesbui-nevel). De incubatietijd is 24-48 uur en een patiënt kan ook nog een besmetting overdragen nadat de klachten over zijn! Het norovirus duikt jaarlijks in de wintermaanden op in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Het gevolg is vaak dat een afdeling tijdelijke hermetisch wordt geïsoleerd en dat er geïsoleerd verpleegd dient te worden.

Mocht er direct contact zijn met dragers van een bepaald gastro-enteritis virus of bacterie, dan is het advies om extra goed op handhygiëne te letten. Het advies is om zowel de handen te wassen als te desinfecteren met alcohol om zowel de virale als de bacteriële variant geen kans te geven tot verspreiding.

Let op voldoende vochtintake en aanvulling van voedingsstoffen

Ten gevolge van een gastro-enteritis of enteritis kan iemand veel voedingsstoffen en water kwijtraken door het overmatig braken en diarree zonder eigen intake. Door braken en diarree verliest men kalium, een onmisbaar zout in het bloed. Een ernstig hypokaliëmie kan zelfs leiden tot hartritmestoornissen, hypotensie en hypovolemische shock! Bij excessief braken verliest men veel zuren waardoor er kans is op metabole alkalose, bij veel diarree is de kans groter op metabole acidose.

Let daarom goed op voldoende intake, zodra het kan dient men te beginnen met een licht gebonden bouillon en voldoende water. Voorkom uitdroging bij darmontstekingen