Symptomen blindedarmontsteking

De symptomen van een blindedarmontsteking? Een blindedarmontsteking wordt gekenmerkt door meerdere symptomen waarbij pijn in de rechterflank van de buik het duidelijkst aanwezig is. De pijn is continue aanwezig, zeurderig/stekend van aard en bevindt zich rechtsonder in de buik. De pijn is soms dusdanig dat er continue behoefte is om gebogen te lopen en/of te zitten.

Heftige buikpijn

Er wordt gedacht aan een blindedarmontsteking als er sprake is van hevige pijnen in de rechter onderbuik. De pijn begint doorgaans rondom de navel, om na enkele uren meer naar rechtsonder in te verschuiven. De pijn zit dan meestal in het midden tussen de navel en de rechterheup. De pijn wordt erger bij aanraking of onverwachte bewegingen.

Een blindedarmontsteking wordt ook wel appendicitis genoemd en is het gevolg van een ontstoken appendix. Het wormvormig aanhangsel van de blindedarm is in de meeste gevallen aangedaan door een bacteriƫle infectie. Hoewel de symptomen van een blindedarmontsteking vrij duidelijk zijn, wordt niet meteen gedacht aan een blindedarmontsteking.

De symptomen komen soms overeen met andere darmklachten als prikkelbare-darmsyndroom of een acute dikkedarmontsteking. Bij verdenking van een blindedarmontsteking is een bezoek aan een huisarts aanbevolen.

Andere symptomen appendicitis

  • – misselijkheid
  • – braken
  • – gewichtsverlies
  • – koorts
  • – buikpijn
  • – koliekpijn

Indien bovenstaande klachten aanwezig zijn, in combinatie met koorts (lichaamstemperatuur > 38,5 graden Celsius), moet gedacht worden aan een bezoek aan de huisartsenpost (HAP). De huisarts kan bloedonderzoek verrichten om te bepalen of er sprake is van een actieve infectie. In het bloed zal dan een hogere bezinkingswaarde of een hoger leukocyt-gehalte aangetroffen worden. Lichamelijk onderzoek biedt meestal al meteen uitsluitsel over het al dan niet aanwezig zijn van een blindedarmontsteking.

De pijn bij een blindedarmontsteking ontstaat vrijwel acuut en verdwijnt niet meer. Mocht je dus langdurig last hebben van heftige buikpijn in de darmstreek, aan de rechterzijde, dan bestaat de kans op een appendicitis.