Symptomen acute darmontsteking

Symptomen acute darmontsteking? Een darm kan acuut ontstoken raken door een bacterie, virus of bij een voedselvergiftiging. De klachten zijn afhankelijk van welke darmen zijn aangedaan. Bij een colitis (colon + itis = ontsteking), is er sprake van een ontsteking aan de dikke darm. Een enteritis is een ontsteking aan de dunne darm. Bij een gastro-enteritis zijn zowel de dunne-darm, twaalfvingerige darm als maag aangedaan. Deze laatste variant is vaak het gevolg van een virus.

Kenmerken van de acute darmontsteking

Het grote verschil met een chronische darmontsteking is het plotselinge ontstaan, verergering en het spontaan verdwijnen van de klachten. Een chronische darmontsteking heeft een terugkerend patroon van klachten die gedurende het hele leven aanwezig zijn. Een acute darmontsteking is over het algemeen een incidentele infectie die slechts een paar keer voorkomt.

Het verschil in symptomen tussen een acute en chronische darminfectie zijn niet heel evident, bij beide is er sprake van buikpijn, winderigheid, diarree, minder eetlust, misselijkheid en algehele malaise. Er wordt gesproken van een acute darmontsteking als deze spontaan ontstaat, na enkele dagen minder wordt en spontaan weer verdwijnt, waarbij er geen sprake is van een terugkerend patroon van klachten.

Alle mogelijke signalen van een acute darmontsteking

Wie zijn er kwetsbaar?

De kinderen jonger dan 5 jaar en de ouderen > 65 jaar zijn het meest gevoelig voor de ontwikkeling van een acute darminfectie. Zij zijn vatbaarder voor bacteriën en virussen die een dergelijke ontsteking teweeg kunnen brengen doordat zij een verminderde weerstand hebben. Ook bestaat de kans dat zij eerder zullen reageren op bedorven voedsel. Bij deze groep is het verstandig om ervoor te zorgen dat ten tijde van een infectie er genoeg vocht wordt ingenomen om uitdroging te voorkomen.