Chronische darmontsteking

Wat is een chronische darmontsteking? Er wordt gesproken van een chronische darmontsteking of darminfectie als er met regelmaat sprake is van een infectie aan de darm met ernstige klachten die terugkeert en vaak gedurende het hele leven aanwezig is. Er zijn grofweg twee typen chronische darminfecties die samen het Inflammatory Bowel Disease (IBD) worden genoemd. Deze afkorting moet overigens niet verward worden met de Irritated Bowel Disease (IBS). De twee veel voorkomende chronische darmontstekingen zijn de Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn.

Lees meer over
Colitis ulcerosa
Oorzaken
Risicofactoren
Behandeling
Ziekte van Crohn
Oorzaken
Risicofactoren
Behandeling

Colitis Ulcerosa

Letterlijk vertaald betekent colitis een dikke-darm ontsteking waarbij er zweren worden gevormd (ulcus). De colitis ulcerosa is een chronische en hardnekkige darminfectie die helaas gedurende iemands hele leven een terugkerend patroon vertoond. Bij colitis ulcerosa is de binnenste wand van de dikke-darm vrijwel over gehele darmbreedte ontstoken waarbij tevens zweervorming aanwezig is. Colitis ulcerosa kan op diverse plekken in de dikke darm en in de endeldarm ontstaan en ontstaat veelal op middelbare leeftijd. Er wordt een link gelegd tussen erfelijkheid en de ontwikkeling van de chronische ziekte. Bij colitis ulcerosa zijn alleen de dikke darm en de endeldarm aangedaan, andere stukken darm zijn vaak niet betrokken bij de ontsteking.

Oorzaken van colitis ulcerosa

Wat belangrijk is om te weten is dat de chronische darmonsteking colitis ulcerosa niet wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Het betreft een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de gezonde weefsels van de dikke-darm of endeldarm als het ware aanvalt waardoor er een ontsteking ontstaat. Erfelijkheid speelt hierbij een grote rol, 5 tot 10% van colitis ulcerosa wordt gedeeld tussen verschillende familieleden.

Risicofactoren
Hieronder staan enkele risicofactoren die niet direct de oorzaak zijn van colitis ulcerosa maar wel een uitbraak/opvlamming van de chronische darminfectie kunnen veroorzaken:

  • Slecht voedingspatroon, veel vet en weinig vezels
  • Stress
  • Roken
  • Weinig beweging
  • Verminderde weerstand door bv. weinig nachtrust

Ziekte van Crohn

Een andere chronische darmontsteking is de Ziekte van Crohn. In tegenstelling tot colitis ulcerosa kan de darmontsteking in iedere darm voorkomen (dus ook dunne-darm, twaalfvingerige darm en endeldarm). Bij de ziekte is er een met regelmaat terugkerende dikke-darm ontsteking gepaard gaande met buikpijn, opgezet/opgeblazen gevoel en soms misselijkheid. Bij de ziekte van Crohn zijn er meerdere kleine ontstekingen in de darmwand en wisselen aangedane en niet-aangedane stukken darmwand elkaar af. Door de groei van fistels kan de ontsteking zich ook uitbreiden naar andere organen, dit komt gelukkig niet vaak voor. Net zoals bij colitis ulcerosa is men er nog niet zeker van wat de oorzaak is achter de chronische darmontsteking. Ook bij de Ziekte van Crohn speelt erfelijkheid een rol, naast stress, roken en andere ongezonde levensstijlen. Tevens een afweersysteem uit evenwicht bijvoorbeeld door slaapgebrek kan bijdragen aan deze ziekte. Wanneer de Ziekte van Crohn weer de kop opsteekt is er sprake van diarree, buikpijn, lusteloosheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, verhoging en gewichtsverlies. Een inflammatie van de Ziekte van Crohn kan ook klachten geven in andere organen zoals bijvoorbeeld de ogen en de huid.

De ziekte kan zich op iedere leeftijd manifesteren, zowel mannen als vrouwen kunnen de ziekte ontwikkelen. Er is geen genezend medicijn en de ziekte is chronisch van aard, dit wil zeggen dat het regelmatig terugkeert. Het vreemde is dat de ene Ziekte van Crohn de andere niet is. In die zin dat sommige patiƫnten met de ziekte van Crohn niet of nauwelijks last hebben van de ziekte en anderen een strikt dieet en leefpatroon moeten navolgen.

Medicatie bij de ziekte van Crohn

Er is geen curatieve medicatie tegen de ziekte, dit wil zeggen dat het niet genezen kan worden. Wel kunnen er medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen tegen te gaan, denk aan diarreeremmers. Anderzijds zijn er wel ontstekingsremmers die gegeven kunnen worden om de frequentie van de ontstekingen te doen afnemen.

Complicaties van chronische darmontstekingen

Zowel bij de Ziekte van Crohn als bij Colitis Ulcerosa kunnen er na verloop van tijd complicaties ontstaan. Door de ontstekingen die uiteindelijk weer weggaan ontstaat er littekenweefsel op die plekken. Hierdoor kan er een vernauwing van de darmen ontstaat die passage van ontlasting kan bemoeilijken en op zich weer klachten kan geven. In veel gevallen is dan een operatie nodig om de passageklachten te verminderen. Een andere complicatie is fisteling (tunneling) in de darmwand naar andere organen. Er ontstaat dan een soort onnatuurlijke tunnel door de darmwand waardoor ontlasting en bacteriƫn kunnen verplaatsen naar omliggende organen om daar infecties te veroorzaken.