Voedselvergiftiging e-coli

De E-coli bacterie, er zijn meerdere vormen. De Escherichia coli-bacterie komt in grote groepen voor in de darmen van dier en mens, het is dus niet schadelijk voor de mens en helpt om de darmen in balans te houden. Van de E-coli bacterie zijn echter meerdere stammen/soorten, waarvan enkele ziekmakend kunnen zijn. Veruit de meeste soorten van de E-coli bacterie veroorzaken geen ziekte.

Voedselvergiftiging door de E-coli bacterie

Het kan voorkomen dat een bepaalde ziekmakende soort van de E-coli bacterie zich bevindt in voedsel dat je hebt genuttigd. Je hoeft dan overigens niet per se ziek te worden, dit hangt af van de hoeveelheid bacteriën die je binnen krijgt en je weerstand. Mocht je wel ziek worden van de e-coli bacterie in voedsel dan is er sprake van voedselvergiftiging. Een voedselvergiftiging wordt gekenmerkt door braken, misselijkheid en diarree. Dit laatste symptoom wordt ook wel reizigersdiarree genoemd omdat veel mensen ziek worden als zij op vakantie zijn en daar met besmet voedsel in aanraking komen.

De bacterie kan goed gedijen in warme en vochtige omstandigheden, vooral in rauw voedsel, denk aan rauwe kip, rauw gehakt en in rauw voedsel kan de bacterie zich erg snel vermenigvuldigen. Een besmetting kan worden voorkomen door goede handhygiëne en het goed verhitten van voedsel. Ook water dient niet te lang in de zon hebben gestaan voordat het wordt genuttigd.

Kruisbesmetting

Deze vorm van besmetting vindt plaats als een schoon oppervlak wordt besmet met een bacterie door een vies oppervlak. Denk bijvoorbeeld aan het prikken van een vork in rauw vlees en vervolgens dezelfde vork gebruiken op het gebakken vlees (dit gaat nogal eens fout tijdens BARBECUE-en). Ook een snijplank is vaak gevoelig voor kruisbesmetting. Bedenk tevens dat handen een goed medium zijn waarop bacteriën van het ene oppervlak naar het andere oppervlak gebracht kunnen worden.

Lees meer over kruisbesmetting op Voedingscentrum